Korzenne oponki dyniowe

Ewa Wagner/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 16:58
(brak ocen)
OCEŃ
Korzenne oponki dyniowe
Korzenne oponki dyniowe
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Karmel: cukier podgrzewamy na suchej patelni na średnim ogniu, aż będzie bursztynowy. Przelewamy do rondelka i mieszamy z masłem i śmietaną na gładką masę. Wlewamy alkohol, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając. Schładzamy. Posypka: na suchej patelni lekko prażymy pestki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki cukru, a gdy zacznie się topić, dodajemy uprażone pestki dyni, mieszamy. Dodajemy resztę cukru, mieszamy, wyjmujemy pestki na papier pergaminowy do ostygnięcia. Oponki: rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło i mieszamy, aż zacznie się pienić. Kiedy będzie lekko brązowe, zdejmujemy z ognia i nadal mieszamy, aż nabierze bursztynowego koloru. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Dwie formy na donuty lekko smarujemy masłem. W dużej misce miksujemy na gładką masę jajka, cukier, purée z dyni, przyprawy i podpalone masło. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dalej miksujemy na gładkie ciasto. Wlewamy ciasto do foremek na oponki do 3/4 wysokości (najłatwiej to zrobić, przekładając ciasto do worka cukierniczego i wyciskając z niego do foremek). Pieczemy 15-20 minut, aż ciasto urośnie i stanie się brązowe. Wyjmujemy oponki z piekarnika i studzimy 5 minut. Ostrożnie wyjmujemy z foremek na kratkę, aby całkowicie ostygły. Przelewamy karmel do płytkiej miseczki i zanurzamy w nim ostudzone pączki. Wyjmujemy i odkładamy na kratkę, posypujemy przygotowanymi pestkami dyni. Zostawiamy, aby karmel zastygł.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps