Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Haps Vege 25.02.2020 14:15
(brak ocen)
OCEŃ
Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]
Czy ty też masz minę Jasia Fasoli, kiedy wchodzisz do kuchni i masz coś upichcić? Gotowanie nie musi być trudne - wystarczy szczypta tajemnej wiedzy i chochla dobrego przepisu.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Na początku przygotuj masło czosnkowe. W misie blendera umieść masło, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj odrobinę soli oraz pieprzu i zmiksuj do połączenia składników. Gotowe masło wstaw do lodówki, aby stężało.

2 / 4

Następnie przygotuj masę na kotlety: seler naciowy, cebulę oraz pora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż posiekane warzywa, aż stanął się szkliste. Na koniec dopraw warzywa solą, pieprzem oraz łyżeczką oregano.

3 / 4

Fasolę z puszki opłucz i przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażone warzywa i rozdrobnij całość tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodaj jajko oraz 1/3 szklanki bułki tartej. Dopraw masę solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

4 / 4

Nabierz solidną łyżkę masy fasolowej, na środek nałóż kawałek masła i uformuj owalny kotlet. Podobnie wykonaj kolejne kotlety. Uformowane kotlety obtocz kolejno w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Przełóż kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20-25 minut, aż kotlety nabiorą złotego koloru. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA