Krakowska sałatka z rzepy
Krakowska sałatka z rzepy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Czarna rzepa - 2 niedużeFasola biała sucha - 15 dagCebula - 1Ziemniaki - 2 średnieOliwa - 2 łyżkiSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaJajka - 1 do dekoracji (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Fasolę zalej zimną wodą, odstaw na całą noc, a potem ugotuj i ostudź. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Rzepę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Posól, wymieszaj i odstaw. Posiekaj cebulę.
2 / 3
Odłóż kilka fasolek do dekoracji, a pozostałe rozgnieć widelcem i przetrzyj przez sitko, aby oddzielić skórki. Ziemniaki również rozgnieć na gładkie purée, wymieszaj z roztartą fasolą, rzepą, cebulą oraz oliwą.
3 / 3
Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekanym jajkiem na twardo i całymi fasolkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory