Składniki (12porcji)
-
Marcepan - 250 g masyBrązowy cukier demerara - 250 gBiałka - 40 gMigdały płatki - ewentualnieCukier puder - 100 gBiałka - 1Cytryna - sok z 1 (kilka kropli)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Marcepan, cukier i białko zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do temperatury około 50°C, ciągle mieszając. Zwilżamy dłonie zimną wodą i formujemy z ciasta kuleczki o jednakowych rozmiarach, lekko rolując końcówki, by nadać ciastkom kształt łódeczek. Układamy je na papierze do pieczenia, możemy posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 200°C na jasnozłoty kolor. Podczas studzenia przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miski. Powoli dodajemy białko, mieszając. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. Nie ubijamy, tylko mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, aby masa nie miała bąbelków powietrza w środku. Ciastka dekorujemy polewą. Przechowujemy w hermetycznym pudełku.
2 / 2
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory