Krem z dyni

Krem z dyni
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Dynia muscat de provence - 1.2 kgCebula biała - 1Masło - 2 łyżkiBulion warzywny - litrSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok cytrynowy - do smaku (może być ocet balsamiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i włókna, a miąższ drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku topimy masło, krótko przesmażamy na nim cebulę, dodajemy dynię. Wlewamy wywar, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym lub octem balsamicznym. Dla odmiany możemy dodać do kremu imbir, curry, sos sojowy lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory