Krem z dyni

Krem z dyni
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Dynia muscat de provence - 1.2 kgCebula biała - 1Masło - 2 łyżkiBulion warzywny - litrSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok cytrynowy - do smaku (może być ocet balsamiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię obieramy, usuwamy z niej pestki i włókna, a miąższ drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku topimy masło, krótko przesmażamy na nim cebulę, dodajemy dynię. Wlewamy wywar, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż dynia będzie miękka. Następnie zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym lub octem balsamicznym. Dla odmiany możemy dodać do kremu imbir, curry, sos sojowy lub posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego