Składniki (6porcji)
-
Ciasto parzone - 1 porcja ciasta I lub IIMasło - 60 gPor - 3 średniej wielkości (tylko białe części)Cebula - 1 dużaZiemniaki - 2 dużeBulion drobiowy - 2 litryLiść laurowy - 2Sól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuŚmietana 18 proc. - 100 gSzczypiorek - 1/2 pęczkaOliwa - extra vergine
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy ciasto według opisu. Szprycujemy drobne groszki na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor (mniej więcej 30 minut). Suszymy w piekarniku.
2 / 3
W garnku rozpuszczamy masło. Siekamy pory i cebulę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy warzywa na maśle przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą się rozpadać. Chwilę studzimy, wyjmujemy liście, miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem.
3 / 3
Podajemy z kleksem śmietany, posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym. Skrapiamy oliwą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory