Krem z porów z groszkiem ptysiowym

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 24.07.2020 17:03
(brak ocen)
OCEŃ
Krem z porów z groszkiem ptysiowym
Krem z porów z groszkiem ptysiowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy ciasto według opisu. Szprycujemy drobne groszki na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor (mniej więcej 30 minut). Suszymy w piekarniku.

2 / 3

W garnku rozpuszczamy masło. Siekamy pory i cebulę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy warzywa na maśle przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą się rozpadać. Chwilę studzimy, wyjmujemy liście, miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

3 / 3

Podajemy z kleksem śmietany, posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym. Skrapiamy oliwą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.