Kremowe risotto ze smardzami faszerowanymi mięsem perliczki

Adam Adamczyk/Magazyn Kuchnia 02.06.2020 13:20
(brak ocen)
OCEŃ
Kremowe risotto ze smardzami faszerowanymi mięsem perliczki
Kremowe risotto ze smardzami faszerowanymi mięsem perliczki
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Robimy risotto: Na połowie masła szklimy posiekaną szalotkę. Dodajemy ryż, smażymy 3-4 minuty na małym ogniu, podlewamy winem i gotujemy 1-2 minuty, mieszając, aż alkohol odparuje. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy kolejną porcję bulionu - czynności powtarzamy do momentu, gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki; zajmie to około 20 minut. Pod koniec dodajemy mascarpone, resztę masła i tarty parmezan. Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2 / 2

Przygotowujemy dodatki: pokrojone w kostkę mięso z piersi perliczki miksujemy w malakserze z posiekanym tymiankiem i śmietanką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z małym otworem i nadziewamy nią smardze. Grzyby delikatnie kładziemy na patelni z rozgrzaną oliwą i podsmażamy 5-6 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy masło i smażymy jeszcze minutę. Podajemy na risotcie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps