Kremowe risotto ze smardzami faszerowanymi mięsem perliczki

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Masło - 25 gSzalotka - 1 małaRyż arborio - 1/2 szklankiWino białe - 100 mlBulion drobiowy - 1.5 litraMascarpone - 60 gParmezan - 20 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Faszerowane smardze:
Tymianek świeży - gałązkaŚmietana kremówka 36 proc. - 60 mlGrzyby - 6 smardzówOliwa - 1-2 łyżkiMasło - 1 łyżkaPerliczka - 120 g (mięsa z piersi)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy risotto: Na połowie masła szklimy posiekaną szalotkę. Dodajemy ryż, smażymy 3-4 minuty na małym ogniu, podlewamy winem i gotujemy 1-2 minuty, mieszając, aż alkohol odparuje. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy kolejną porcję bulionu - czynności powtarzamy do momentu, gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki; zajmie to około 20 minut. Pod koniec dodajemy mascarpone, resztę masła i tarty parmezan. Delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy dodatki: pokrojone w kostkę mięso z piersi perliczki miksujemy w malakserze z posiekanym tymiankiem i śmietanką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z małym otworem i nadziewamy nią smardze. Grzyby delikatnie kładziemy na patelni z rozgrzaną oliwą i podsmażamy 5-6 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy masło i smażymy jeszcze minutę. Podajemy na risotcie.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness