Kremowy sernik dyniowy
Sernik, serniczek, serniunio. To chyba jedno z ulubionych ciast Polaków. A gdyby połączyć je z dynią...? Sprawdziliśmy to i oniemieliśmy. Nie dlatego, że brak nam słów - po prostu mieliśmy ciągle pełną buzię. Aż. Do. Ostatniego. Kawałka.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (12porcji)
-
Na spód
Ciastka - 250 g pierniczkówCukier - 10 gMasło - 70 g
-
Na sernik
Serek philadelphia - 750 gDynia - 300 g pureeJajka - 6Cukier - 150 gCynamon - łyżeczkaImbir - łyżeczka mielonego suszonegoGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiGoździki - 1/2 łyżeczk mielonychWanilia - laskaŚmietana kremówka 36 proc. - 80 gCzekolada biała - 2 tabliczkiMąka pszenna - 40 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zacznij od przygotowania spodu do sernika. Ciastka rozkrusz i wymieszaj z cukrem i masłem. Następnie wylep nimi tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dociśnij porządnie do dna i wstaw do lodówki na 30 minut.
2 / 3
Następnie wymieszaj puree z dyni z serkiem philadelphia, jajkami, cukrem, przyprawami, ziarnami z laski wanilii, rozpuszczoną w śmietanie białą czekoladą (przestudzoną) i mąką.
3 / 3
Gotową masę przelej na schłodzony spód i wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Piecz przez godzinę, a po wyjęciu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Sernik jest na tyle kremowy, że najlepiej będzie kroić się schłodzony.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory