Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową

Magazyn Kuchnia 16.02.2021 17:36
(brak ocen)
OCEŃ
Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową
Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Robimy salsę: sparzone i obrane ze skórki pomidory drobno kroimy, mieszamy z pozostałymi posiekanymi warzywami, kolendrą, oliwą oraz przyprawami, polewamy sokiem z limonki lub cytryny. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej).

2 / 5

Orzechy lekko prażymy w 190°C, drobno siekamy i mieszamy z curry.

3 / 5

Jeden arkusz filo smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszaniną curry i orzechów, przykrywamy drugim arkuszem, znowu posypujemy orzechami z curry, nakładamy trzeci arkusz i smarujemy go masłem. Tak samo postępujemy z pozostałymi płatami filo, smarując je masłem i posypując mieszanką orzechową. Otrzymamy dwa potrójne płaty ciasta z przyprawami. Wygładzamy je, każdy kroimy wzdłuż na 5 pasków, a te jeszcze w poprzek - na 3 części. Z obu arkuszy wyjdzie nam 30 prostokątnych kawałków ciasta - po jednym na krewetkę.

4 / 5

Krewetki zawijamy w ciasto, tak aby z jednej strony wystawała głowa, z drugiej ogonek. Układamy je na posmarowanej masłem blasze (miejscem złączenia ciasta do dołu), zachowując nieduże odstępy. Smarujemy resztą stopionego masła i pieczemy 12 minut na środkowym poziomie piekarnika w 190°C.

5 / 5

Podajemy na ciepło z salsą pomidorową.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps