Krewetki w cieście filo z salsą pomidorową

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pomidory - 5Cebula - 3Chili - 1 zielona papryczkaKolendra (natka) - 1 szklanka posiekanejCzosnek - 1 ząbekOliwa - 3 łyżkiSól morska - 1 łyżeczkaChili w proszku - 1/4 łyżeczkiCytryna - sok z 1Orzechy laskowe - 1/3 szklankiCurry - 2 łyżkiCiasto filo - 6 arkuszyMasło - 100 g stopionegoKrewetki - 30 tygrysich (obranych z pancerzy i oczyszczonych; głowy i ogonki zostawiamy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy salsę: sparzone i obrane ze skórki pomidory drobno kroimy, mieszamy z pozostałymi posiekanymi warzywami, kolendrą, oliwą oraz przyprawami, polewamy sokiem z limonki lub cytryny. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny (można dłużej).
Orzechy lekko prażymy w 190°C, drobno siekamy i mieszamy z curry.
Jeden arkusz filo smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszaniną curry i orzechów, przykrywamy drugim arkuszem, znowu posypujemy orzechami z curry, nakładamy trzeci arkusz i smarujemy go masłem. Tak samo postępujemy z pozostałymi płatami filo, smarując je masłem i posypując mieszanką orzechową. Otrzymamy dwa potrójne płaty ciasta z przyprawami. Wygładzamy je, każdy kroimy wzdłuż na 5 pasków, a te jeszcze w poprzek - na 3 części. Z obu arkuszy wyjdzie nam 30 prostokątnych kawałków ciasta - po jednym na krewetkę.
Krewetki zawijamy w ciasto, tak aby z jednej strony wystawała głowa, z drugiej ogonek. Układamy je na posmarowanej masłem blasze (miejscem złączenia ciasta do dołu), zachowując nieduże odstępy. Smarujemy resztą stopionego masła i pieczemy 12 minut na środkowym poziomie piekarnika w 190°C.
Podajemy na ciepło z salsą pomidorową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory