Krewetki w egzotycznym sosie

Magazyn Kuchnia 24.09.2020 16:19
(brak ocen)
OCEŃ
Krewetki w egzotycznym sosie
Krewetki w egzotycznym sosie
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przyrządzamy pastę: orzeszki, cebulki i papryczki drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy kurkumę, pastę krewetkową, połowę oliwy i starannie miksujemy. W rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę, wkładamy pastę i, mieszając, smażymy 5 minut.

2 / 3

Następnie wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, solimy do smaku i szybko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy (bez przykrycia) jeszcze chwilę. 

3 / 3

Doprawiamy sos sokiem z cytryny i, jeśli trzeba, także cukrem. Do wrzącego sosu wrzucamy wcześniej obrane, umyte i oczyszczone z ciemnych żyłek krewetki. Gotujemy 2 minuty. Podajemy gorące.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps