Krewetki w egzotycznym sosie

Krewetki w egzotycznym sosie
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Orzechy nerkowca - 12-16Szalotka - 10, mogą być dymkiChili - 3-4 świeże papryczkiKurkuma w proszku - 1/2 łyżeczkiOliwa - 4 łyżkiWoda - 250 mlAnanas - 3 plasterki świeżegoSól - do smakuSok cytrynowy - 4 łyżkiCukier - do smakuKrewetki - 500 g świeżychPasta krewetkowa - 1/2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przyrządzamy pastę: orzeszki, cebulki i papryczki drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy kurkumę, pastę krewetkową, połowę oliwy i starannie miksujemy. W rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę, wkładamy pastę i, mieszając, smażymy 5 minut.
2 / 3
Następnie wlewamy szklankę wody, dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, solimy do smaku i szybko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy (bez przykrycia) jeszcze chwilę.
3 / 3
Doprawiamy sos sokiem z cytryny i, jeśli trzeba, także cukrem. Do wrzącego sosu wrzucamy wcześniej obrane, umyte i oczyszczone z ciemnych żyłek krewetki. Gotujemy 2 minuty. Podajemy gorące.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory