Krewetki z salsą

Magazyn Kuchnia 09.06.2020 13:48
(brak ocen)
OCEŃ
Krewetki z salsą
Krewetki z salsą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zrób sos guajillo: usmaż na oleju pół posiekanej cebuli i 3 pokrojone pomidory. Po 5 minutach dodaj resztę składników oprócz guajillo (pomidory i cebulę dodaj w całości), wlej pół litra wody. Gotuj 20-25 minut. Potem dodaj guajillo (też w całości), gotuj 8 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko (sos nie musi być gęsty). Przypraw solą i pieprzem.

2 / 3

Zrób salsę: wymieszaj składniki, przypraw.

3 / 3

Przygotuj krewetki: rozgrzej masło i olej, zeszklij czosnek. Włóż krewetki, wlej sok cytrynowy. Zwiększ ogień, wlej tequilę, podpal. Przypraw solą i pieprzem, jeszcze raz ustaw na małym ogniu. Włóż 7 łyżek salsy. Gotuj 30-60 sekund, mieszając. Dodaj sos guajillo, wymieszaj. Podawaj z sałatką z kaktusa i czerwonym ryżem. Możesz posypać kozim serem i kolendrą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA