Składniki (4porcje)
-
Krewetki - 24 dużeCzosnek - 8 posiekanych ząbkówMasło - 2 łyżkiOlej rzepakowy - łyżeczkaSok cytrynowy - z 1/2 cytryny
-
Sos guajillo
Papryka guajillo - 3 czarne, ostrePomidory - 8Cebula - 2Czosnek - 3 ząbkiOlej rzepakowy - wedle uznaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Salsa picco de gallo
Cebula czerwona - 1 posiekanaPomidory - 3-4 posiekaneChili - 1 posiekanaSok cytrynowy - z 1/2 cytrynySok pomarańczowy - z 1 pomarańczyKolendra (natka) - łyżka listkówSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrób sos guajillo: usmaż na oleju pół posiekanej cebuli i 3 pokrojone pomidory. Po 5 minutach dodaj resztę składników oprócz guajillo (pomidory i cebulę dodaj w całości), wlej pół litra wody. Gotuj 20-25 minut. Potem dodaj guajillo (też w całości), gotuj 8 minut. Zmiksuj i przetrzyj przez sitko (sos nie musi być gęsty). Przypraw solą i pieprzem.
Zrób salsę: wymieszaj składniki, przypraw.
Przygotuj krewetki: rozgrzej masło i olej, zeszklij czosnek. Włóż krewetki, wlej sok cytrynowy. Zwiększ ogień, wlej tequilę, podpal. Przypraw solą i pieprzem, jeszcze raz ustaw na małym ogniu. Włóż 7 łyżek salsy. Gotuj 30-60 sekund, mieszając. Dodaj sos guajillo, wymieszaj. Podawaj z sałatką z kaktusa i czerwonym ryżem. Możesz posypać kozim serem i kolendrą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory