Królik w musztardzie i rozmarynie (Lapin moutarde et romarin)
Królik w musztardzie i rozmarynie (Lapin moutarde et romarin)
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Królik - 1 dużyMusztarda dijon - 1 mały słoiczekRozmaryn świeży - 3 gałązkiMasło - 120 gKoniak - 50 mlSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Królika kroimy na porcje. Kawałki mięsa smarujemy musztardą i układamy ściśle w ceramicznym naczyniu do pieczenia, przekładając gałązkami rozmarynu. Częścią rozpuszczonego masła polewamy królika, solimy i pieprzymy. Pieczemy 45 minut w temp. 210°C, podlewając regularnie resztą masła.
2 / 2
W tym czasie podgrzewamy koniak w rondelku i podpalamy. Alkoholem polewamy upieczonego królika. Serwujemy na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory