Królik w oliwkach

Magazyn Kuchnia 12.06.2020 13:49
(brak ocen)
OCEŃ
Królik w oliwkach
Królik w oliwkach
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Oliwki blanszujemy przez 5 min w litrze wrzącej wody i osączamy. Obieramy i siekamy cebulę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Obieramy czosnek. Rosół drobiowy rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.

2 / 3

Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej królika. Posypujemy go solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso i na ten sam tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę słoninę. Smażymy dłuższą chwilę, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się wyzłocą. Wówczas dodajemy pomidory i wkładamy ponownie królika.

3 / 3

Oprószamy mięso mąką, mieszamy i wlewamy białe wino oraz bulion. Dodajemy przyprawy i przykrywamy potrawę. Pozostawiamy ją na ogniu przez 45 min. Piętnaście minut przed końcem duszenia wkładamy oliwki. Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.