Składniki (5porcji)
-
Oliwki zielone - 250 gKrólik - podzielony na porcjeCebula - 1Pomidory - 2 dużeCzosnek - 2 ząbkiRosół - 2/3 kostkiWoda - 200 ml wrzątkuOliwa - 4 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSłonina - 200 gMąka pszenna typ 500 - 1 łyżkaWino białe - 100 ml wytrawnegoNatka pietruszki - 1 gałązkaTymianek świeży - 1 gałązkaLiść laurowy - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oliwki blanszujemy przez 5 min w litrze wrzącej wody i osączamy. Obieramy i siekamy cebulę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę, kroimy na ćwiartki i wyjmujemy pestki. Obieramy czosnek. Rosół drobiowy rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.
Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej królika. Posypujemy go solą i pieprzem. Wyjmujemy mięso i na ten sam tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę słoninę. Smażymy dłuższą chwilę, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się wyzłocą. Wówczas dodajemy pomidory i wkładamy ponownie królika.
Oprószamy mięso mąką, mieszamy i wlewamy białe wino oraz bulion. Dodajemy przyprawy i przykrywamy potrawę. Pozostawiamy ją na ogniu przez 45 min. Piętnaście minut przed końcem duszenia wkładamy oliwki. Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory