Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 180 gCukier puder - 50 gSól - szczyptaMasło - 120 gŻółtka - jednoWoda - łyżka
-
Dodatki
Żurawina suszona - 200 gCytryna - skórka starta z jednej cytrynyCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Energicznie zagniatamy ciasto z podanych składników, owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt i kroimy na paski o długości 20 cm i szerokości 3-4 cm. Na połowie długości każdego paska kładziemy żurawiny i skórkę z cytryny. Zaginamy drugą część paska, przykrywając farsz, i sklejamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i pieczemy na złoty kolor - 30 minut w temperaturze 180°C. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory