Składniki (4porcje)
-
Ciasto kruche - 1 porcja wg przepisu podstawowegoBiałka - 1Żółtka - 1Woda - 2 łyżeczkiCukier - 1 łyżeczkaCynamon - 1/4 łyżeczkiCukier puder - 1 szklankaCynamon - 1/2 łyżeczki zmielonegoSól - szczyptaBrzoskwinie - 1.5 kgCytryna - 1 łyżka sokuWoda - 1/4 szklankiMasło - 2 łyżkiŚmietana kremówka 36 proc. - 2 łyżkiMąka pszenna - 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wylepiamy posypaną mąką formę połową ciasta (formując starannie brzegi) i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i wsypujemy suszoną fasolę. Pieczemy w 190°C około 30 min, aż boki ciasta będą sztywne i jasnozłote. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę, a ciasto smarujemy białkiem i schładzamy. Robimy nadzienie.
Robimy nadzienie. Mieszamy w dużej misce 1/2 szklanki cukru pudru z cynamonem i solą. Dodajemy brzoskwinie (obrane i podzielone na 6 cząstek) oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min.
Podgrzewamy na patelni pozostałe 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy bez mieszania (ruszając co jakiś czas patelnią i szczotkując dół patelni wilgotnym pędzlem do żywności), dopóki nie utworzy się ciemnobursztynowy syrop (10-12 min).
Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i śmietankę (pojawią się bąble), mieszamy, aż karmel stanie się zupełnie gładki. Dolewamy sok, który pod wpływem cukru wytworzył się w naczyniu z brzoskwiniami, i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Do miski z brzoskwiniami dodajemy schłodzony do letniej temperatury karmel, a następnie mąkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, formując na środku kopczyk, by ciasto po upieczeniu miało ładny, lekko wypukły kształt.
Drugą połowę ciasta kroimy na 12 pasków. Z pasków na wierzchu ciasta tworzymy kratkę, przekładając je raz dołem, raz górą. Końcówki delikatnie dociskamy do spodniej warstwy ciasta. Nadmiar odcinamy. Kratkę z ciasta smarujemy żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie ciasto zakrywamy folią, by się nie przypiekło za mocno, i pieczemy jeszcze ok. 25 min, aż kratka stanie się złotobrązowa.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego