Kruche ciasto z brzoskwiniami

Magda Duklas/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 16:34
(brak ocen)
OCEŃ
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Kruche ciasto z brzoskwiniami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Wylepiamy posypaną mąką formę połową ciasta (formując starannie brzegi) i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i wsypujemy suszoną fasolę. Pieczemy w 190°C około 30 min, aż boki ciasta będą sztywne i jasnozłote. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę, a ciasto smarujemy białkiem i schładzamy. Robimy nadzienie.

2 / 5

Robimy nadzienie. Mieszamy w dużej misce 1/2 szklanki cukru pudru z cynamonem i solą. Dodajemy brzoskwinie (obrane i podzielone na 6 cząstek) oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. 

3 / 5

Podgrzewamy na patelni pozostałe 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy bez mieszania (ruszając co jakiś czas patelnią i szczotkując dół patelni wilgotnym pędzlem do żywności), dopóki nie utworzy się ciemnobursztynowy syrop (10-12 min). 

4 / 5

Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i śmietankę (pojawią się bąble), mieszamy, aż karmel stanie się zupełnie gładki. Dolewamy sok, który pod wpływem cukru wytworzył się w naczyniu z brzoskwiniami, i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Do miski z brzoskwiniami dodajemy schłodzony do letniej temperatury karmel, a następnie mąkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, formując na środku kopczyk, by ciasto po upieczeniu miało ładny, lekko wypukły kształt. 

5 / 5

Drugą połowę ciasta kroimy na 12 pasków. Z pasków na wierzchu ciasta tworzymy kratkę, przekładając je raz dołem, raz górą. Końcówki delikatnie dociskamy do spodniej warstwy ciasta. Nadmiar odcinamy. Kratkę z ciasta smarujemy żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Następnie ciasto zakrywamy folią, by się nie przypiekło za mocno, i pieczemy jeszcze ok. 25 min, aż kratka stanie się złotobrązowa.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps