Kruche ciasto z wiśniami

Dorota Biały/Magazyn Kuchnia 24.09.2020 15:34
(brak ocen)
OCEŃ
Kruche ciasto z wiśniami
Kruche ciasto z wiśniami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Niską formę wylepiamy ciastem (jej brzegi również), i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. Robimy kruszonkę. Mieszamy pierwszych 5 składników w misce. Dodajemy masło i wanilię, ugniatamy koniuszkami palców, aż powstaną małe bryłki. (Ciasto na kruszonkę można przygotować do 4 godzin wcześniej). 

2 / 3

Robimy nadzienie. Mieszamy pierwsze 4 składniki w dużej misce. Dodajemy wiśnie i, mieszając od czasu do czasu, czekamy ok. 10 min, aż owoce zaczną puszczać sok. Przekładamy nadzienie do formy z ciastem, nadając mu kształt kopca, dzięki czemu po upieczeniu ciasto nie będzie wklęsłe. Posypujemy kruszonką, delikatnie przyklepujemy.

3 / 3

Na środkowej blasze rozkładamy folię z dużym zapasem wokół formy, a na niej naczynie z ciastem. Pieczemy 20 min w 190°C, po czym z wystającej folii tworzymy luźny namiot i pieczemy jeszcze ok. 1 godz. 10 min (aż strucla będzie złota). 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps