Składniki (5porcji)
-
Ciasto kruche - 1/2 porcjiMąka pszenna typ 500 - 1 i 1/4 szklankiCukier - 6 łyżek brązowegoCynamon - 3/4 łyżeczkiSól - 1/4 łyżeczkiMasło - 1/2 szklanki roztopionegoWanilia - 1/4 łyżeczki zapachuCukier - 1 szklankaMąka pszenna typ 500 - 3 i 1/2 szklankiCynamon - 1 łyżeczka zmielonegoSól - szczyptaWiśnie - 1 kg bez pestek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Niską formę wylepiamy ciastem (jej brzegi również), i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. Robimy kruszonkę. Mieszamy pierwszych 5 składników w misce. Dodajemy masło i wanilię, ugniatamy koniuszkami palców, aż powstaną małe bryłki. (Ciasto na kruszonkę można przygotować do 4 godzin wcześniej).
Robimy nadzienie. Mieszamy pierwsze 4 składniki w dużej misce. Dodajemy wiśnie i, mieszając od czasu do czasu, czekamy ok. 10 min, aż owoce zaczną puszczać sok. Przekładamy nadzienie do formy z ciastem, nadając mu kształt kopca, dzięki czemu po upieczeniu ciasto nie będzie wklęsłe. Posypujemy kruszonką, delikatnie przyklepujemy.
Na środkowej blasze rozkładamy folię z dużym zapasem wokół formy, a na niej naczynie z ciastem. Pieczemy 20 min w 190°C, po czym z wystającej folii tworzymy luźny namiot i pieczemy jeszcze ok. 1 godz. 10 min (aż strucla będzie złota).
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory