Składniki (4porcje)
-
Ciasto francuskie - 1 opakowanieKapusta kiszona - 200 gCebula biała - 1 dużaLiść laurowy - 1Koperek - 4 łyżki posiekanegoGrzyby - 300 g (najlepiej na pół: rydzów i kurek)Jałowiec - 5 jagódMasło - 100 gMąka pszenna - 4 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŁosoś surowy (filet) - 200 g z trociBiałka - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę i zaciągamy nią kapustę oraz grzyby. Obydwa farsze przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Na płat ciasta francuskiego nakładamy warstwę kapusty, na to przyprawiony filet ryby, a na rybę grzyby. Całość zawijamy, smarujemy roztrzepanym białkiem, nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w temp. 170°C przez jakieś 45 minut. Kulebiak podajemy pokrojony w grube ukośne plastry.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory