Kulki kakaowe z bakaliami
Kulki kakaowe z bakaliami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Masło - 25 dagCukier - 40 dagWoda - 3/4 szklankiKakao - 10 dagMleko w proszku - 50 dagRum - 2-3 łyżki (lub brandy)
-
Bakalie
Rodzynki - 20 dagMorele suszone - 10 dag, wcześniej namoczonych w rumie
-
Oraz
Wiórki kokosowe - wedle uznaniaOrzechy laskowe - wedle uznania, mogą być inne lub migdały, posiekane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zagotuj, mieszając, masło z cukrem, wodą i kakao. Ostudź, wymieszaj z mlekiem w proszku, dodaj rodzynki oraz pokrojone w kosteczkę morele. Wlej alkohol i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Mieszaninę przełóż do miski, szczelnie przykryj (bo łatwo chłonie lodówkowe zapachy) i wstaw na całą noc do lodówki.
2 / 2
Potem ulep kuleczki i obtocz je w wiórkach kokosowych, orzechach lub migdałach.
Rada: Jeśli przygotowujesz je dla dzieci, zastąp rum olejkiem rumowym, arakowym albo pomarańczowym. Kuleczki powinny ładnie pachnieć.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory