Kurczak pieczony w maślance

Nigella Lawson/Magazyn Kuchnia 04.08.2020 16:52
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Do dużego woreczka strunowego wrzuć kurczaka, wlej maślankę i 60 ml oleju. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, sól, kminek, a na końcu syrop klonowy. Zamknij woreczek i potrząsaj, aby wszystkie kawałki mięsa zostały pokryte marynatą. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu to najmniej na 30 minut.

2 / 2

Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Wyjmij kurczaka z woreczka, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop pozostałymi dwoma łyżkami oleju. Piecz przez 30 minut, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący. Podawaj gorące z dowolnymi warzywami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps