Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Palki z kurczaka - 12Maślanka - 450 mlOlej rzepakowy - 60 ml + 2 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiPieprz czarny w ziarnach - 1 łyżka ziaren, rozgniecionychSól morska - 1 łyżka, może być sól kuchennaKminek - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Do dużego woreczka strunowego wrzuć kurczaka, wlej maślankę i 60 ml oleju. Dodaj ząbki czosnku, pieprz, sól, kminek, a na końcu syrop klonowy. Zamknij woreczek i potrząsaj, aby wszystkie kawałki mięsa zostały pokryte marynatą. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, a jeśli nie masz czasu to najmniej na 30 minut.
2 / 2
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Wyjmij kurczaka z woreczka, ułóż w naczyniu żaroodpornym i skrop pozostałymi dwoma łyżkami oleju. Piecz przez 30 minut, aż kurczak będzie złocisty i chrupiący. Podawaj gorące z dowolnymi warzywami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory