Kurczak pieczony z ziołami
Kurczak pieczony z ziołami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (4porcje)
-
Kurczak - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCzosnek - główkaTymianek świeży - do smakuMajeranek świeży - do smakuSzałwia - do smakuEstragon - do smakuNatka pietruszki - pęczekKoperek - pęczekMasło - łyżeczkaCebula biała - 1Olej rzepakowy - do smarowania kurczakaWino białe - 150 mlSok jabłkowy - 250 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekane zioła, kilka posiekanych ząbków czosnku i łyżeczkę masła. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę układamy na blasze wokół kurczaka. Kurczaka smarujemy olejem i wkładamy na blasze do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Po 30 minutach zbieramy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, mieszamy z winem oraz sokiem jabłkowym i polewamy nim kurczaka. Zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy, zależnie od wagi, jeszcze około 30 minut, co jakiś czas polewając kurczaka powstałym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory