Kurczak smażony w śliwkach
Kurczak smażony w śliwkach
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Boczek - 1 plaster tłustegoUdka z kurczaka - 500 g mięsaCebula - 2Czosnek - 1 ząbekŚliwki - 200 gPowidła śliwkowe - 2 łyżkiWino czerwone - 1/2 szklanki wytrawnegoRosół - 1 szklankaCukier - 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut.
2 / 2
Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną.
Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory