Kurczak w estragonie
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Kurczak - 1 dużyEstragon - pęczek świeżegoMasło - łyżkaOliwa - łyżkaSzalotka - 2 drobno posiekaneWino białe - kieliszek wytrawnegoŚmietana 22 proc. - 10 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka myjemy, osuszamy i solimy wewnątrz. Do środka wkładamy gałązkę estragonu. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło z oliwą i rumienimy kurczaka ze wszystkich stron. Odlewamy tłuszcz ze smażenia, polewamy mięso winem i wrzucamy szalotki oraz kolejną gałązkę estragonu. Oprószamy kurczaka solą i pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 40-60 minut (w zależności od tego, jak jest duży).
Upieczonego kurczaka wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygł. Sos z pieczenia przelewamy przez sitko i stawiamy na ogniu. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na porcje, a sok, który wyciekł z mięsa podczas krojenia, wlewamy do sosu. Mieszamy sos jeszcze raz i wsypujemy doń łyżkę siekanego estragonu. Kurczaka polewamy sosem tuż przed podaniem, i serwujemy najlepiej w towarzystwie rozmaitych letnich jarzyn.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory