Kurczak w estragonie

Magazyn Kuchnia 28.01.2021 17:03
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak w estragonie
Kurczak w estragonie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Kurczaka myjemy, osuszamy i solimy wewnątrz. Do środka wkładamy gałązkę estragonu. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło z oliwą i rumienimy kurczaka ze wszystkich stron. Odlewamy tłuszcz ze smażenia, polewamy mięso winem i wrzucamy szalotki oraz kolejną gałązkę estragonu. Oprószamy kurczaka solą i pieprzem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 40-60 minut (w zależności od tego, jak jest duży). 

2 / 2

Upieczonego kurczaka wyjmujemy na talerz i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygł. Sos z pieczenia przelewamy przez sitko i stawiamy na ogniu. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy, doprawiając ewentualnie solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na porcje, a sok, który wyciekł z mięsa podczas krojenia, wlewamy do sosu. Mieszamy sos jeszcze raz i wsypujemy doń łyżkę siekanego estragonu. Kurczaka polewamy sosem tuż przed podaniem, i serwujemy  najlepiej w towarzystwie rozmaitych letnich jarzyn.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps