Kurczak z ryżem

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 29.01.2020 16:51
(brak ocen)
OCEŃ
Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z octem, wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Wkładamy umytego i osuszonego kurczaka, tak by cały był zanurzony w wodzie, i gotujemy do miękkości (około 45 minut) na małym ogniu. Ogórka kroimy w bardzo cienkie plasterki, wrzucamy do miseczki, dodajemy pokruszone orzeszki, drobno pokrojoną papryczkę chilli i sezam. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Ryż płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli jakieś 12-15 minut. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy, osuszamy i posypujemy solą oraz pieprzem. Piersi kroimy w grube plastry, pozostałe kawałki oddzielamy od kości. Kurczaka podajemy z sałatką z ogórka, ugotowanym na sypko ryżem oraz sosem słodko-kwaśnym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA