Składniki (4porcje)
-
Ocet ryżowy - 6 łyżekCebula biała - 1Czosnek - 6 ząbkówKurczak - 1 o wadze 1-1.5 kgOgórki gruntowe - 2Orzechy ziemne - 1 garść niesolonychChili - 1Sezam - 2 łyżkiLimonka - 2Ryż basmati - 200 gSos słodko-kwaśny - 6 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z octem, wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz obrane ząbki czosnku. Wkładamy umytego i osuszonego kurczaka, tak by cały był zanurzony w wodzie, i gotujemy do miękkości (około 45 minut) na małym ogniu. Ogórka kroimy w bardzo cienkie plasterki, wrzucamy do miseczki, dodajemy pokruszone orzeszki, drobno pokrojoną papryczkę chilli i sezam. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Ryż płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli jakieś 12-15 minut. Ugotowanego kurczaka wyjmujemy, osuszamy i posypujemy solą oraz pieprzem. Piersi kroimy w grube plastry, pozostałe kawałki oddzielamy od kości. Kurczaka podajemy z sałatką z ogórka, ugotowanym na sypko ryżem oraz sosem słodko-kwaśnym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory