Kurczak z suszonymi owocami

Kurczak z suszonymi owocami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Kurczak - 1.5 kgDaktyle - 10 suszonych śliwekMigdały - 10Figi suszone - 5-6Cebula biała - 2Rodzynki - 8-10 dagCynamon - mielonyOliwa - kilka łyżekSól - do smakuPieprz czarny w ziarnach - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj suszone śliwki i figi, zalej je gorącą wodą i pozostaw na 4 godziny, aby napęczniały. Kurczaka pokrój na kawałki, jedną cebulę posiekaj i zeszklij na margarynie albo oliwie. Dodaj kawałki kurczaka, namoczone nitki szafranu, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wlej niedużą ilość wody, przykryj i duś godzinę. Dodaj drugą cebulę pokrojoną w piórka, daktyle, rodzynki, figi i śliwki. Po godzinie dodaj daktyle, rodzynki oraz figi i śliwki razem z wodą, w której się moczyły. Duś razem jeszcze przez 20-30 minut. Upraż całe migdały na suchej patelni, posyp kurczaka bezpośrednio przed podaniem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory