Kurczak z suszonymi owocami

(3 oceny)
OCEŃ
Kurczak z suszonymi owocami
Kurczak z suszonymi owocami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj suszone śliwki i figi, zalej je gorącą wodą i pozostaw na 4 godziny, aby napęczniały. Kurczaka pokrój na kawałki, jedną cebulę posiekaj i zeszklij na margarynie albo oliwie. Dodaj kawałki kurczaka, namoczone nitki szafranu, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wlej niedużą ilość wody, przykryj i duś godzinę. Dodaj drugą cebulę pokrojoną w piórka, daktyle, rodzynki, figi i śliwki. Po godzinie dodaj daktyle, rodzynki oraz figi i śliwki razem z wodą, w której się moczyły. Duś razem jeszcze przez 20-30 minut. Upraż całe migdały na suchej patelni, posyp kurczaka bezpośrednio przed podaniem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps