Kurczak z trawą cytrynową
Kurczak z trawą cytrynową
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Udka z kurczaka - 6 sztTrawa cytrynowa - 2 obrane i rozgniecione łodygiSos sojowy - 4 łyżkiSól - 1 łyżeczkaCukier - 1 łyżeczkaMąka kukurydziana - 1 łyżeczkaChili w proszku - 1 łyżeczkaImbir - 1 łyżeczkaCebula - 1 łyżeczkaCzosnek - 1 łyżeczkaOlej rzepakowy - 1 szklankaCebula - 1Bulion drobiowy - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej.
2 / 4
Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili.
3 / 4
Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkę na 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli ("łódeczki"). Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaż 15 sekund.
4 / 4
Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory