Kurczak z trawą cytrynową po wietnamsku
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Udka z kurczaka - 6 (bez skóry i kości)Trawa cytrynowa - 2 łodygi (obrane i rozgniecione)Sos sojowy - 4 łyżkiSól - łyzeczkaBulion drobiowy - 2 łyżkiCukier - łyżeczkaPapryka mielona ostra - łyżeczkaMąka kukurydziana - łyżeczkaCebula - 1 + łyżeczka posiekanej)Olej rzepakowy - 1/2 szklankiImbir - łyżeczka posiekanegoCzosnek - łyżeczka posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój mięso na kawałki, włóż je do miski. Dodaj trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Wymieszaj. Przykryj i wstaw na 2 godziny (lub dłużej) do lodówki. Wyjmij z lodówki i pozostaw przez pół godziny w temperaturze pokojowej.
Zrób sos: w miseczce wymieszaj bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebulę przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój każdą połówkęna 4 części. Oddziel poszczególne warstwy cebuli ("łódeczki").
Rozgrzej wok na średnim ogniu, wlej olej, podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę, imbir i czosnek, smaż 15 sekund. Zmniejsz ogień, włóż kurczaka, smaż 2 minuty. Dodaj cebulowe łódeczki, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory