Kurczak z tropikalną glazurą
Kurczak z tropikalną glazurą
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Rosół - szklankaSok ananasowy - 3 łyżkiMusztarda dijon - łyżka gruboziarnistejCzosnek - 1 ząbek zmiażdżonySzałwia - łyżeczka posiekanejGorczyca - 1/2 łyżeczki sproszkowanejPieprz czerwony - wedle uznania (mielony)Miód pszczeli - łyżkaPierś z kurczaka - 45 dagTłuszcz - do smarowania rusztu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Gotujemy rosół, redukując jego objętość do 1/4 szklanki. Dodajemy sok, musztardę, czosnek, szałwię, gorczycę, szczyptę pieprzu i miód. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2 / 2
Grill rozgrzewamy przez 10 min, natłuszczamy ruszt i opiekamy na nim piersi kurczaka przez 4 minuty, po czym odwracamy i grillujemy jeszcze minutę. Następnie smarujemy mięso ananasowo-musztardową glazurą i pieczemy kolejne 4 minuty. Gdy termometr wbity w środek mięsa wskaże 77°C, a wypływający sok będzie przezroczysty, potrawa jest gotowa. [1 porcja - 204 kcal]
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory