Kurki kiszone

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Grzyby - 1 kg kurekSól - 40-50 gPieprz czarny w ziarnach - kilka ziarenZiele angielskie - kilka ziarenLiść laurowy - 1Cukier - pół łyżeczki albo mniejCebula - 50-100 g pokrojonej w piórka lub 2-3 pokrojone w płatki ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurki czyścimy, przycinamy nóżki, obgotowujemy w litrze lekko osolonej wody przez 15-20 minut, w zależności od wielkości grzybów. Odcedzamy, wywar pozostawiamy, grzyby studzimy.
Do wywaru dodajemy całą sól, pieprz, ziele, listek laurowy i cukier, zagotowujemy.
Grzybki układamy w słoju, przekładając je cebulą lub czosnkiem, zalewamy wywarem, przykrywamy kawałkiem czystego płótna, na to kładziemy talerz, który obciążamy wyparzonym kamieniem. Pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej i przenosimy w chłodne miejsce. Podczas kwaszenia sprawdzamy, czy nie pojawia się pleśń (od razu ją usuwamy i wymieniamy płótno oraz talerzyk na czyste); sprawdzamy też, czy grzyby są dokładnie przykryte solanką. Jeśli jest jej za mało, dorabiamy, rozpuszczając 30 g soli w litrze wody.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Fitness