Kurki z wiśniami w porto

Kurki z wiśniami w porto
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Grzyby - 750 g oczyszczonych i umytych kurekSól - 2 łyżeczkiSok wiśniowy - 1 szklankaCukier - 6 łyżekWiśnie - 250 g bez pestekOcet winny - 1 szklanka wiśniowegoPorto - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurki gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przepłukujemy wodą i pozostawiamy na sitku, aby całkowicie odciekły. Sok z wiśni gotujemy z cukrem, aż zacznie gęstnieć. Wrzucamy na chwilę wiśnie, aby je sparzyć, wyjmujemy i odsączamy. Do wywaru dodajemy ocet, zagotowujemy, dodajemy porto. Kurki układamy w słoikach, przekładając je wiśniami i zalejwając marynatą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory