Kutia z makaronem miodowym

Kutia z makaronem miodowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Mleko 2.0 proc. - 450 mlMak niebieski - 150 gMiód pszczeli - 150 g i dodatkowy do smakuAgar-agar - 1.5 gBakalie - orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzinki, suszone figi, daktyle w dowolnych proporcjachPłatki pszenne - 100 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zalewamy mak 150 ml wrzącego mleka. Zagotowujemy i odstawiamy na 3 godz. Mak odcedzamy, mielemy w maszynce, przekładamy do rondla, wlewamy 300 ml mleka, wsypujemy płatki i gotujemy, aż zmiękną. Doprawiamy miodem. Robimy makaron miodowy. Podgrzewamy 150 ml miodu i mieszamy z agarem. Naciągamy ciepły miód do strzykawki, na jej końcówkę zakładamy plastikowy wężyk. Wstrzykujemy porcję miodu i zanurzamy wężyk w lodowatej wodzie. Po 3 minutach wypychamy miodowy makaron powietrzem ze strzykawki. Układamy makaron na talerzu, posypujemy posiekanymi bakaliami, na wierzchu umieszczamy porcję maku z płatkami. Skrapiamy miodem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory