Kutia z makaronem miodowym

Wojciech Modest Amaro/Magazyn Kuchnia 15.12.2019 23:32
(brak ocen)
OCEŃ
Kutia z makaronem miodowym
Kutia z makaronem miodowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zalewamy mak 150 ml wrzącego mleka. Zagotowujemy i odstawiamy na 3 godz. Mak odcedzamy, mielemy w maszynce, przekładamy do rondla, wlewamy 300 ml mleka, wsypujemy płatki i gotujemy, aż zmiękną. Doprawiamy miodem. Robimy makaron miodowy. Podgrzewamy 150 ml miodu i mieszamy z agarem. Naciągamy ciepły miód do strzykawki, na jej końcówkę zakładamy plastikowy wężyk. Wstrzykujemy porcję miodu i zanurzamy wężyk w lodowatej wodzie. Po 3 minutach wypychamy miodowy makaron powietrzem ze strzykawki. Układamy makaron na talerzu, posypujemy posiekanymi bakaliami, na wierzchu umieszczamy porcję maku z płatkami. Skrapiamy miodem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps