Lasagne z borowikami

Magazyn Kuchnia 16.06.2020 12:46
(brak ocen)
OCEŃ
Lasagne z borowikami
Lasagne z borowikami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

 

Grzyby czyścimy i gotujemy we wrzącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i odkładamy na bok do wystygnięcia. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Smażymy razem cebule, czosnek i paprykę przez ok. 5-7 min. Dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę grzyby, pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy, mieszając, przez następne 5-7 minut.

2 / 3

Smarujemy naczynie do zapiekania najpierw oliwą, następnie odrobiną masy pomidorowej. Układamy pierwszą warstwę lasagne, a na niej pierwszą warstwę sosu, którą posypujemy serem. Czynności powtarzamy aż do wyczerpania sosu (sos - bez sera - powinien też znaleźć się na samym wierzchu).

3 / 3

Odstawiamy naczynie na godzinę i dopiero po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy ok. 30 min. Wyjmujemy lasagne, posypujemy grubą warstwą tartego sera i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.