Składniki (6porcji)
-
Jajka - 4 sztMasło - 4 dagCukier - 8 dagBułka kajzerka - 3/4 szklanki miękiszuMleko 3.2 proc. - 1/2 szklankiCzereśnie - 1/2 kgTłuszcz - Do formyWafle - Lub opłatki/naleśniki do przełożeniaMasło - Do smarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Białka ubij na pianę. Masło utrzyj z cukrem, dodając stopniowo 4 żółtka i skórkę cytrynową. Zalej mlekiem bułkę, a gdy napęcznieje, dodaj ją do utartej masy i jeszcze przez chwilę ucieraj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj.
2 / 3
Do tortownicy wysmarowanej masłem włóż 1/3 masy i przykryj opłatkiem. Na opłatek wysyp część wydrylowanych czereśni (dzięki opłatkowi czereśnie nie utoną w cieście). W ten sam sposób ułóż jeszcze 2-3 kolejne warstwy.
3 / 3
Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Leguminę podawaj na zimno lub na ciepło.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory