Letnie warzywa
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pierś z kurczaka - 400 gMakaron penne - 400 g, PodravkaOliwa - 50 mlCebula - 80 gMarchewka - 100 gCukinia - 150 gPapryka czerwona - 150 gPor - 75 gPomidory - 1 opakowanie krojonych klasycznych Podravka (390 g)Wegeta (przyprawa do zup) - 1 łyżka + 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur w Smaku do ziołowego kurczakaSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczkiWino białe - 50 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Piersi kurczaka kroimy w małe paski i doprawiamy Vegetą Natur W Smak. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy mięso. Gdy kurczak uzyska lekko złocisty kolor zdejmujemy go na bok, a na tę samą patelnię dolewamy resztę oliwy z oliwek i wrzucamy marchew pokrojoną w słupki oraz cebulę pokrojona w cienkie plasterki. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 1-2 minuty.
Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w cienkie paski. Smażymy kolejne 2-3 minuty, po czym dodajemy cukinię pokrojona w paski oraz pora pokrojonego w plastry i smażymy kolejne 2 minuty.
Warzywa podlewamy winem, dodajemy sól, pieprz, Vegetę i pomidory krojone. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, dodając wodę w razie potrzeby.
Na koniec do warzyw dodajemy mięso i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i podajemy przyozdobione listkami bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory