Liście kapusty z wędzonką
Liście kapusty z wędzonką
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kapusta włoska - 15-20 średniej wielkości liściCebula - 1Masło - łyżkaKiełbasa - 200 g wędzonejBoczek wędzony - 100 gSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznaniaSzczypiorek - do związania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kiełbasę i boczek miksujemy (gdyby masa była zbyt sucha, możemy dodać dwie łyżeczki masła). Dodajemy cebulę, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2 / 2
Liście kapusty blanszujemy we wrzątku przez ok. 2 min, następnie przelewamy zimną wodą (powinny zachować kolor soczystej zieleni). Z liści wycinamy zgrubiały nerw, a następnie rozsmarowujemy po nich porcje farszu, pozostawiając wokół ok. 2 cm pustego miejsca. Zaginamy dolny i górny brzeg liścia, a następnie zwijamy go w pakunek. Całość związujemy szczypiorkiem lub wąskim paskiem zblanszowanego pora.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory