Lody jagodowe
Lody jagodowe
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jagody - 2 szklanki czarnychCukier - 3/4 szklankiSól - spora szczyptaMleko 2.0 proc. - 1 szklankaŚmietana kremówka 36 proc. - 1.5 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zagotowujemy owoce z cukrem i solą, dusimy 5 minut na malutkim ogniu, rozgniatając jagody widelcem. Studzimy, miksujemy z mlekiem, mieszamy z zimną śmietaną. Przecieramy do miski przez gęste sitko, wkładamy na 2 godziny do lodówki.
2 / 2
Następnie zamrażamy w maszynie do lodów. Jeśli takiej nie mamy, wstawiamy miskę z masą do zamrażalnika i zamrażamy, mieszając co 20-30 minut, aby lody były gładkie i nie powstały w nich lodowe kryształki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory