Lody mango z Kenii
Lody mango z Kenii
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mango - 4-5 szt obranych bez pestekŚmietana kremówka 36 proc. - 1 szklankaCukier - 1/2 szklankiSkórka z cytryny - 2 łyżkiMleko skondensowane słodzone - 1/2 szklankiSól - 1/2 łyżeczki
-
Sos rumowy:
Sok ananasowy - 1 szklanka ( z puszki)Cukier - 1 szklankaRum - 1/2 szklanki białegoAnanas - 1 sztPistacje - Do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgnieć mango widelcem na gładką masę. Ubij śmietanę z cukrem. Wymieszaj mango ze skórką cytrynową, mlekiem i solą, dodaj ubitą śmietanę. Przełóż do miseczki i zamrażaj przez 6 godzin, co jakiś czas mieszając.
2 / 3
Zrób sos rumowy: wymieszaj sok ananasowy z cukrem, podgrzewaj, aż zrobi się syrop. Dodaj rum, wymieszaj, ostudź.
3 / 3
Ananasa obierz, pokrój w kostkę. Polej sosem rumowym, odstaw na kilka godzin. Z masy lodowej uformuj kulki łyżką do lodów, ułóż je w kieliszkach do wina, posyp ananasami i pistacjami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory