Łosoś grillowany na deskach cedrowych

Łosoś grillowany na deskach cedrowych
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Wino białe - 1 butelka półwytrawnegoŁosoś surowy (filet) - 2 filety każdy (500 g)Czosnek - 2 ząbkiSól - łyżeczkaPieprz czarny mielony - łyżeczkaMiód pszczeli - 2 łyżkiOlej rzepakowy - do skropienia
-
Sos:
Sos worcestershire - 60 mlOcet balsamiczny - 3 łyżkiSos sojowy - 3 łyżkiMusztarda francuska - 3 łyżkiMusztarda sarepska - 2 łyżkiSól - 1/2 łyżeczkiPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 60 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 6
Deski układamy w płaskim naczyniu i zalewamy winem, tak aby całe były zanurzone. Moczymy przez noc.
2 / 6
Następnego dnia wycieramy je ręcznikiem papierowym i układamy na blasze do pieczenia. Na każdej umieszczamy filet - skórą do dołu.
3 / 6
Siekamy czosnek, rozcieramy z solą na pastę, mieszamy z pieprzem i miodem. Pastą smarujemy rybę, skrapiamy olejem.
4 / 6
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 st. C na 15-18 minut (czas zależy od grubości filetów).
5 / 6
Robimy sos. Wszystkie składniki mieszamy (w shakerze, słoiku lub trzepaczką), aż powstanie emulsja.
6 / 6
Rybę podajemy na ciepło, polaną przygotowanym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory