Łosoś grillowany na deskach cedrowych

Magazyn Kuchnia 24.02.2020 15:50
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś grillowany na deskach cedrowych
Łosoś grillowany na deskach cedrowych
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

Deski układamy w płaskim naczyniu i zalewamy winem, tak aby całe były zanurzone. Moczymy przez noc.

2 / 6

Następnego dnia wycieramy je ręcznikiem papierowym i układamy na blasze do pieczenia. Na każdej umieszczamy filet - skórą do dołu.

3 / 6

Siekamy czosnek, rozcieramy z solą na pastę, mieszamy z pieprzem i miodem. Pastą smarujemy rybę, skrapiamy olejem.

4 / 6

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200-220 st. C na 15-18 minut (czas zależy od grubości filetów).

5 / 6

Robimy sos. Wszystkie składniki mieszamy (w shakerze, słoiku lub trzepaczką), aż powstanie emulsja.

6 / 6

Rybę podajemy na ciepło, polaną przygotowanym sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.