Łosoś pieczony z pomidorami i oliwą cytrynową
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Pomidory - 50 dag pokrojonych na połówki podłużnychCukier - 1 czubata łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - 1/2 szklankiCzosnek - 2 posiekane ząbkiBazylia - 10 liści świeżejOregano świeże - 12 całych listków plus 3 łyżki posiekanegoSkórka z cytryny - 2 łyżeczkiŁosoś surowy (filet) - 6 filetów ze skórkąOliwki czarne - 10 dag wydrylowanych i pokrojonych na ćwiartki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Pomidory wkładamy do miski, mieszamy z cukrem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Układamy w żaroodpornej formie stroną przecięcia do dołu. Odlewamy 1-2 łyżki oliwy, resztę podgrzewamy w rondelku. Wkładamy czosnek i smażymy 2 minuty na jasnozłoty kolor. Dodajemy listki bazylii i oregano, polewamy pomidory. Pieczemy 2-2,5 godziny.
Pomidory przekładamy na półmisek, a oliwę przecedzamy do miseczki, mieszamy z posiekanym oregano oraz skórką i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do polania łososia. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 250°C.
Żaroodporną formę wyściełamy folią aluminiową, układamy w niej filety skórą do dołu. Polewamy czystą oliwą, wcieramy ją w mięso ryby. Solimy. Formę z rybami ustawiamy na górnej półce piekarnika, pieczemy 15 min. Łososia podajemy z pomidorami i oliwkami, skrapiamy ziołową oliwą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory