Łosoś w otulinie z borowika

Magazyn Kuchnia/Arkadiusz Kruszik 05.01.2021 13:32
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś w otulinie z borowika
Łosoś w otulinie z borowika
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Łososia doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynował.

2 / 5

Borowiki podsmażamy na patelni na 30 ml oliwy. Miksujemy na gładką masę ostudzone grzyby, tymianek, pokruszony chleb, solidną łyżkę masła i 50 ml oliwy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkowujemy.

3 / 5

Rybę podsmażamy z obu stron na reszcie oliwy, przykrywamy ciastem i zapiekamy w 170°C przez 8 min.

4 / 5

Ziemniaka gotujemy do miękkości, zgniatamy na purée z pozostałym masłem i odrobiną soku z cytryny. Poszatkowaną kapustę sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Podgrzewamy na patelni z winem, miodem, przyprawą korzenną i pieprzem, aż wino odparuje. Z marchwi i selera wykrawamy równe słupki, blanszujemy w wodzie z odrobiną masła przez 2 min. Doprawiamy do smaku.

5 / 5

Ustawiamy słupki na przemian w okrągłej foremce, wypełniamy purée i wykładamy na talerz razem z kapustą i łososiem. Dowolnie dekorujemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps