Łosoś w otulinie z borowika
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Łosoś surowy (filet) - 150 g bez skórySól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuCytryna - 1Borowiki - 2Oliwa - 140 mlTymianek świeży - 1 łyżeczkaChleb tostowy - 1 kromkaMasło - 70 gMarchewka - 1/2Seler korzeniowy - 1/2Ziemniaki - 1Kapusta czerwona - 1/8 główkiMiód pszczeli - 1 łyżkaWino czerwone - 50 mlPrzyprawa korzenna do piernika - 1/3 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łososia doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynował.
Borowiki podsmażamy na patelni na 30 ml oliwy. Miksujemy na gładką masę ostudzone grzyby, tymianek, pokruszony chleb, solidną łyżkę masła i 50 ml oliwy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Następnie rozwałkowujemy.
Rybę podsmażamy z obu stron na reszcie oliwy, przykrywamy ciastem i zapiekamy w 170°C przez 8 min.
Ziemniaka gotujemy do miękkości, zgniatamy na purée z pozostałym masłem i odrobiną soku z cytryny. Poszatkowaną kapustę sparzamy wrzątkiem i odcedzamy. Podgrzewamy na patelni z winem, miodem, przyprawą korzenną i pieprzem, aż wino odparuje. Z marchwi i selera wykrawamy równe słupki, blanszujemy w wodzie z odrobiną masła przez 2 min. Doprawiamy do smaku.
Ustawiamy słupki na przemian w okrągłej foremce, wypełniamy purée i wykładamy na talerz razem z kapustą i łososiem. Dowolnie dekorujemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory