Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem

Robert Trzópek/Magazyn Kuchnia 29.01.2021 17:18
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem
Łosoś z jogurtem wasabi i marynowanym ogórkiem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Marynujemy łososia: cały filet nacieramy mieszaniną cukru, soli i skórki z cytryny. Odstawiamy na godzinę, spłukujemy zimną wodą (jak najkrócej, nie moczymy ryby). Kroimy na 4 porcje.

2 / 5

Marynujemy ogórka: obieramy go (skórki pozostawiamy do przyrządzenia jogurtu), kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut (najdłużej na 6 godzin). Płuczemy z soli, a potem wrzucamy do zalewy z wody i cukru. Wyjmujemy i osączamy bezpośrednio przed podaniem.

3 / 5

Robimy jogurt wasabi: miksujemy skórki z ogórka z jogurtem i wasabi. Namaczamy i odciskamy żelatynę, rozpuszczamy ją w lekko podgrzanym zielonym jogurcie. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.

4 / 5

Wlewamy oliwę do garnka, wkładamy kawałki łososia i podgrzewamy, aż oliwa osiągnie temperaturę 42°C (mierzymy termometrem; można też sprawdzić palcem - powinniśmy poczuć wyraźne ciepło). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łosoś powinien być ugotowany w środku. Jeśli nie jest, ponownie podgrzewamy do 42°C i odstawiamy na kolejne 10 minut.

5 / 5

Kawałki łososia układamy na talerzach, obok kładziemy osączone ogórki i porcje jogurtu wasabi. Łączymy maltodekstrynę z herbatą matcha i szczyptą soli, rozsypujemy obok ryby. Jeśli nie używamy maltodekstryny, wystarczy tylko oprószyć rybę szczyptą herbaty matcha. Posypujemy płatkami soli maldon i podajemy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA