Składniki (4porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 1 kg obranegoSól - 50 gCukier - 50 gSkórka z cytryny - 1Oliwa - 1/2 l cytrynowejOgórek szklarniowy - 1 dużySól - 6 gWoda - 200 mlCukier - 200 gJogurt naturalny - 100 gOgórki gruntowe - 50 g skórekChrzan - 10 g pasty wasabiŻelatyna - 2 listkiCytryna - sok wyciśnięty z 1/2Sól - do smakuHerbata matcha - 5 gSól morska - do smakuMaltodekstryna - 50 g (ewentualnie)Sól - maldon w płatkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Marynujemy łososia: cały filet nacieramy mieszaniną cukru, soli i skórki z cytryny. Odstawiamy na godzinę, spłukujemy zimną wodą (jak najkrócej, nie moczymy ryby). Kroimy na 4 porcje.
Marynujemy ogórka: obieramy go (skórki pozostawiamy do przyrządzenia jogurtu), kroimy w grube plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut (najdłużej na 6 godzin). Płuczemy z soli, a potem wrzucamy do zalewy z wody i cukru. Wyjmujemy i osączamy bezpośrednio przed podaniem.
Robimy jogurt wasabi: miksujemy skórki z ogórka z jogurtem i wasabi. Namaczamy i odciskamy żelatynę, rozpuszczamy ją w lekko podgrzanym zielonym jogurcie. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Wlewamy oliwę do garnka, wkładamy kawałki łososia i podgrzewamy, aż oliwa osiągnie temperaturę 42°C (mierzymy termometrem; można też sprawdzić palcem - powinniśmy poczuć wyraźne ciepło). Wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łosoś powinien być ugotowany w środku. Jeśli nie jest, ponownie podgrzewamy do 42°C i odstawiamy na kolejne 10 minut.
Kawałki łososia układamy na talerzach, obok kładziemy osączone ogórki i porcje jogurtu wasabi. Łączymy maltodekstrynę z herbatą matcha i szczyptą soli, rozsypujemy obok ryby. Jeśli nie używamy maltodekstryny, wystarczy tylko oprószyć rybę szczyptą herbaty matcha. Posypujemy płatkami soli maldon i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory