Łosoś z sałatką z batatów i soczewicy

Haps 30.01.2020 14:13
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś z sałatką z batatów i soczewicy
Wiemy, że lubisz modne jedzenie. Te efektowne danka na łożu z miksu sałat czy rukoli podane z oryginalnym dressingiem, te świeże rybki, soczewice czy bataty zamiast kartofelka. Pycha! "Ale czy to zdrowe?" - zastanawiasz się, bo to dla ciebie ważne. Kochany, zielenina to same witaminy, soczewica to cenne białko, a ryby - mega kwasy omega! Widzisz, jak zdrowo gotujesz. Tylko #poswojemu.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Sałatka z batatów i soczewicy:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Ugotuj soczewicę (ok. 20 minut), dobrze ją odsącz i odstaw. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę (2 x 2 cm). Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie. Do miski włóż rukolę, soczewicę, upieczone bataty, pokrojony w dużą kostkę ser feta i drobno posiekaną papryczkę chili. Delikatnie wymieszaj.

2 / 3

Pomarańczowy sos sałatkowy:
Szalotkę drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku, dorzuć szalotkę, zamieszaj i poczekaj, aż lekko się zeszkli. Do rondelka zetrzyj skórkę z połowy dobrze wyszorowanej pomarańczy i dodaj sok wyciśnięty z całego owocu. Gdy część płynu odparuje, odstaw rondelek z ognia.

3 / 3

Filety z łososia:
Łososia posól i posyp suszonym chili. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut z każdej strony. Zdejmij z ognia i odstaw na minutę, żeby odpoczął. Podawaj z sałatką i pomarańczowym sosem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.