Łosoś z sałatką z batatów i soczewicy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Filety z łososia:
Łosoś surowy (filet) - 4 sztukiChili w proszku - wedle uznaniaSól - do smakuOlej rzepakowy - do smażenia
-
Sałatka z batatów i soczewicy:
Bataty - 400 gSoczewica czarna - 200 gChili - 1 sztukaOliwa - 1 łyżkaRukola - 80 gFeta - 150 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Pomarańczowy sos sałatkowy:
Masło - 3 łyżkiSzalotka - 1 sztukaPomarańcze - 1 sztukaOcet jabłkowy - 2 łyżki
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sałatka z batatów i soczewicy:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Ugotuj soczewicę (ok. 20 minut), dobrze ją odsącz i odstaw. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę (2 x 2 cm). Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i piecz ok. 20 minut, aż będą miękkie. Do miski włóż rukolę, soczewicę, upieczone bataty, pokrojony w dużą kostkę ser feta i drobno posiekaną papryczkę chili. Delikatnie wymieszaj.
Pomarańczowy sos sałatkowy:
Szalotkę drobno posiekaj. Masło rozpuść w rondelku, dorzuć szalotkę, zamieszaj i poczekaj, aż lekko się zeszkli. Do rondelka zetrzyj skórkę z połowy dobrze wyszorowanej pomarańczy i dodaj sok wyciśnięty z całego owocu. Gdy część płynu odparuje, odstaw rondelek z ognia.
Filety z łososia:
Łososia posól i posyp suszonym chili. Smaż na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut z każdej strony. Zdejmij z ognia i odstaw na minutę, żeby odpoczął. Podawaj z sałatką i pomarańczowym sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory