Łosoś zapiekany z porem

Magazyn Kuchnia 16.02.2021 12:59
(brak ocen)
OCEŃ
Łosoś zapiekany z porem
Łosoś zapiekany z porem
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Pory kroimy w plasterki. Lekko solimy. Dusimy na 3 łyżkach oliwy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietanę, dodajemy imbir. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2 / 3

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy resztę oliwy i sok pomarańczowy. Układamy łososia. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. 

3 / 3

Następnie wlewamy sos z porem i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.