Łosoś zapiekany z porem

Łosoś zapiekany z porem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Por - 2Oliwa - 4 łyżkiŚmietana 30 proc. - 100 g gęstejImbir - 1 łyżeczka startegoCytryna - 1 łyżeczkaPomarańcze - 1/2 szklanki sokuPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuSzczypiorek - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Pory kroimy w plasterki. Lekko solimy. Dusimy na 3 łyżkach oliwy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietanę, dodajemy imbir. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2 / 3
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy resztę oliwy i sok pomarańczowy. Układamy łososia. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
3 / 3
Następnie wlewamy sos z porem i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory