Lotta z selerem, policzek z prosięcia, żółtko

Jacek Grochowina/Magazyn Kuchnia 13.01.2021 16:44
(brak ocen)
OCEŃ
Lotta z selerem, policzek z prosięcia, żółtko
Lotta z selerem, policzek z prosięcia, żółtko
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Policzki zalewamy marynatą, odstawiamy na dobę. Osuszamy, obsmażamy na odrobinie tłuszczu, wlewamy przecedzone zredukowane wino z marynaty i wywar cielęcy. Dusimy 3 godziny pod przykryciem. Policzki wyjmujemy, sos redukujemy.

2 / 4

Z selera wycinamy walce (2 x 3 cm), smażymy pod przykryciem na maśle z tymiankiem - aż zmiękną. Resztę selera siekamy, podsmażamy na odrobinie masła, wlewamy tyle wody, aby przykryła seler, gotujemy do miękkości. Wlewamy śmietankę, redukujemy, doprawiamy, miksujemy i przecieramy. Połowę purée barwimy sepią. Gotujemy 4 jajka (30 minut w 64°C), studzimy w wodzie z lodem, obrane żółtka panierujemy w mące, jajku i posiekanym topinamburze. Smażymy w głębokim oleju.

3 / 4

Lottę smażymy po minucie z obu stron na maśle. Wkładamy do piekarnika (180 st. C) na 2-3 minuty. Emulsja z trybuli: listki i drobne gałązki parzymy wrzątkiem, miksujemy z oliwą i lodem, doprawiamy.

4 / 4

Odrobinę wlewamy na dno naczynia, kładziemy walce z selera obtoczone w sproszkowanych nori. Na tym umieszczamy lottę, policzek z prosięcia i przecięte na pół żółtko. Dekorujemy kawiorem, listkami nasturcji i resztą posiekanego topinamburu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps