Maczanka krakowska
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Schab surowy - 50 dagSmalec - wedle uznania (może być sklarowane masło)Mąka pszenna - łyżkaCebula biała - 3-4Bułka wrocławska - 8 ukośnych kromekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKminek - do smakuKeczup - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj schab i odkrój go od kości. Mięso natrzyj solą, pieprzem i kminkiem, zawiń w folię i włóż na dobę do lodówki. Potem obtocz w mące, usmaż na smalcu lub maśle, dodając także odkrojone kości, aby uzyskać lepszy smak. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj i duś, aż schab będzie zupełnie miękki. Wtedy wyjmij go z wytworzonego sosu i pokrój w plastry. Obierz mięso, które pozostało na kościach, drobno je pokrój i włóż do sosu. Podgrzej, przypraw do smaku. Kromki bułki włóż na chwilkę do sosu, aby się dobrze nasączyły. Cebule pokrój w półplasterki, przyrumień na smalcu lub maśle. Na półmisku układaj na przemian plastry schabu oraz kromki bułki wrocławskiej i krążki cebuli. Polej pozostałym sosem, podawaj z keczupem. Rada: Danie nie wygląda przesadnie elegancko, ale jest pyszne!Dostaniesz je na pewno w dobrych krakowskich restauracjach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory