Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu

Magazyn Kuchnia 26.02.2020 16:30
(1 ocena)
OCEŃ
Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu
Makaron spaccatelli z klasycznym sosem z jajka i parmezanu
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając robota z przystawką do makaronu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pancettę pokrojoną w kostkę. W miseczce mieszamy jajka całe i żółtka z parmezanem i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. 

2 / 2

Przygotowany makaron gotujemy "al dente" i dodajemy na patelnię do podsmażonego boczku. Następnie łączymy z przygotowanym sosem jajecznym. Mieszamy całość, podsmażając delikatnie przez ok. 1 minutę. Solimy wg uznania (należy pamiętać iż parmezan jest słony więc dodajemy tylko niewielką ilość soli). Wykładamy na talerze dekorując listkiem natki pietruszki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps