Makaron w sosie serowym z brokułami
Minimum wysiłku, maksimum smaku? Chociaż nie wierzymy w takie slogany, tego przepisu nie da się inaczej zareklamować!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Masło - 2 łyżkiCzosnek - 2 ząbkiMleko 3.2 proc. - 2 szklankiBulion warzywny - 1,5 szklankiMakaron spaghetti - 250 gŚmietana 30 proc. - 1/2 szklankiSer salami - 3/4 szklanki (tarty ser Salami Serenada)Brokuł - 200 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Przygotuj warzywa. Brokuły zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ząbki czosnku pokrój w plasterki.
2 / 3
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki masła i przesmaż czosnek. Wlej na patelnię bulion oraz mleko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień do minimum i włóż na patelnię makaron. Gotuj makaron na wolnym ogniu, często mieszając, przez około 10 minut.
3 / 3
Po wskazanym czasie makaron powinien być prawie gotowy, a na patelni powinno nadal pozostać trochę płynu. Dolej śmietankę, dodaj brokuły oraz starty ser i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści. Jeśli sos za mocno zgęstnieje dodaj odrobinę więcej śmietanki. Dopraw makaron solą oraz pieprzem i od razu podawaj.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory