Makaron wstążki z kurczakiem

Makaron wstążki z kurczakiem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mleko kokosowe - 450 mlPasta curry - 2 łyżki czerwonejImbir - 1 łyżka tartegoBulion drobiowy - 1 szklankaMąka kukurydziana - 1 łyżkaFilet z kurczaka - 70-80 dag pokrojonych w paskiSos rybny - 2 łyżkiSok z limonki - 2 łyżkiPapryka czerwona - 1 posiekanaDymka - Szklanka posiekanychBazylia - Szklanka posiekanejMakaron farfalle (kokardki) - 50 dagBrokuł - 15 dag różyczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Zrób sos: wymieszaj mleko z pastą curry i imbirem. Podgrzewaj w rondlu na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Połącz bulion i mąkę kukurydzianą, wlej do gorącego sosu. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje (2 minuty).
2 / 3
Zmniejsz ogień, a do sosu włóż kurczaka, dodaj sos rybny i sok z limonki. Podgrzewaj na małym ogniu przez 2 minuty. Dodaj paprykę, dymki i bazylię, gotuj dalsze 2 minuty.
3 / 3
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Gdy jest już prawie gotowy, dodaj brokuły i gotuj razem minutę. Osącz makaron i brokuły, polej sosem, wymieszaj, przypraw do smaku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory