Makaron z konserwą
![Makaron z konserwą](https://bi.im-g.pl/im/8d/a4/18/z25837709IDR,makaron-z-konserwa.jpg)
Masz konserwę? A makaron? Przecier pomidorowy? Świetnie! Przygotuj z nami wyjątkowy posiłek z tego, co masz w kuchni. Z resztek też można przygotować wyjątkowy obiad. To co, #gotujemywdomu?
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (2porcje)
-
Makaron spaghetti - 190 g (może być inny, jaki masz w domu)Czosnek - 2 ząbkiCebula - 1/2Przecier pomidorowy - 300 g (może być też passata lub pomidory z puszki)Konserwa - 1 puszka konserwy mięsnejSer żółty - do posypaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Wstaw 2 l wody do gotowania. Pamiętaj, by ją posolić! Pokrój cebulę i czosnek. W tym czasie rozgrzej odrobinę oleju na patelni, na którym podsmażysz przez 2 minuty posiekane czosnek i cebulę. Wstaw makaron do gotującej się wody.
2 / 3
Następnie rozgnieć konserwę widelcem i dorzuć do cebuli z czosnkiem. Smaż 2-3 minuty. Dodaj swoją wersję pomidorów – możesz je zblendować przed dodaniem na patelnię. Gotuj tyle, by cała konserwa się rozpadła, a sos lekko zgęstniał. Sos dopraw na koniec solą i pieprzem.
3 / 3
Gdy makaron się ugotuje, dodaj do sosu pół szklanki wody z jego gotowania oraz odcedzony makaron. Wymieszaj dokładnie. Podawaj posypane startym serem i udekoruj ulubionymi ziołami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory