Składniki (4porcje)
-
Makaron penne - 350 gSzpinak świeży - 600 g, może być mrożonyCzosnek - 1 ząbekAnchois - 2 filecikiOliwa - 100 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony). Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne kawałeczki. Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.
2 / 3
W międzyczasie, rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na nim czosnek do momentu gdy nabierze złotego koloru. Dodaj anchois i podgrzewaj je na średnim ogniu, ciągle mieszając przy pomocy drewnianej łyżki. Dodaj szpinak, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Smaż przez ok. 2 - 3 minuty, ciągle mieszając.
3 / 3
Odcedź makaron i dodaj go do garnka ze szpinakiem. Odstaw danie na chwilę, by nabrało aromatu i podawaj gorące. Przepis: Mamma Mia
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory