Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

Paulina Jakóbiec, Magazyn Kuchnia 20.05.2021 21:48
(brak ocen)
OCEŃ
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. 

2 / 3

Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. 

3 / 3

Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220 st. C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps