Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ciasto
Drożdże suszone - opakowanie (7 g)Mąka pszenna - 400 gSól - łyżeczkaOliwa - 3-4 łyżki
-
Na wierzch
Pomidorki koktajlowe - 10-12 (różnych kolorów)Zioła - rodzaj i ilość wedle uznania
-
Oraz
Masło - do blachyMąka pszenna - do blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny.
2 / 3
Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze.
3 / 3
Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220 st. C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory